Wageningse studenten luiden noodklok tegen bezuinigingen op hoger onderwijs

Minister Plasterk gaat 20% bezuinigen op het hoger onderwijs en de studiefinanciering staat op afschaffen. Studenten moeten steeds meer betalen, terwijl de kwaliteit van het onderwijs achteruit gaat. Het aantal eerstejaars is de afgelopen jaren in Wageningen fors gestegen, dit jaar nog met 15%. Hierdoor hebben docenten minder aandacht per student. De collegezalen zijn vol en het tekort aan afstudeerplekken is nijpend. De Wageningse Studenten Organisatie (WSO) voert daarom vanaf maandag 1 februari een actieweek in Wageningen en sluit daarmee aan bij de ‘landelijke actieweek hoger onderwijs’.

De landelijke actieweek hoger onderwijs wordt georganiseer door Comité SOS. Zij wil de Nederlandse academisch wereld bewust maken van deze ontwikkelingen. Comité SOS is een landelijk netwerk van ongeruste studenten die een noodsignaal willen afgeven tegen de bezuinigingen op het hoger onderwijs. Hoewel de WSO verbaasd is door de bezettingen in andere steden verklaren zij zich solidair aan deze acties, mits deze vreedzaam verlopen. In deze steden spelen naast de bezuinigingen en de afschaffing van de studiefinanciering lokale omstandigheden, zoals het Ublad en Bindend Studie Advies. De WSO kan zich voorstellen dat studenten hiertegen in actie komen.

In Wageningen kunnen mensen vanaf maandag 1 februari voor een fotopetitie de symbolische noodklok luiden en daarmee hun bezorgdheid over de bezuinigingen in het hoger onderwijs uiten. De foto’s worden geplaatst op de website http://www.studentendemonstratie.nl en aangeboden aan de minister Plasterk.

Op donderdag 4 februari wordt in Wageningen een debatavond voor alle geïnteresseerden georganiseerd. Gerard Oosterwijk, voorzitter van de Landelijke Studenten Vakbond (LSVb), zal hier spreken over de bezuinigen op het hoger onderwijs. Daarnaast worden de commercialisering en de faciliteiten van de Wageningen Universiteit ter discussie gesteld.

Advertenties