In een aantal studentensteden is vandaag een bezettingsactie gaande. Onder andere in Amsterdam, Nijmegen en Utrecht wordt er door middel van een bezetting gestreden tegen aangekondigde bezuinigingen en willen de studenten hun academische vrijheid terug pakken. De Groninger Studentenbond (GSb) ondersteunt deze acties en hoopt van harte dat Den Haag de prioriteiten zal veranderen.

In Utrecht wordt er naast het landelijke belang ook nog gestreden voor het behoud van de lokale universiteitskrant Ublad, dat op slinkse wijze door het Utrechtse college van bestuur werd weggewerkt. De universiteitsraad (Uraad) van de Universiteit Utrecht is hierdoor volledig buitenspel gezet, waar men woedend over is. In Utrecht heeft men daarom in plaats van een collegezaal het bestuursgebouw bezet. Fractievoorzitter Thomas Wagenaar:

‘De universitaire medezeggenschap is een groot goed en het is schrijnend om te zien hoe het college van bestuur er in Utrecht mee omgaat. Ik ben blij dat de studenten in de Uraad zich niet zomaar laten afschepen.’

Naast symbolische uitingen zijn de acties vooral bedoeld als voorproefje van wat er in maart allemaal komen gaat als de bezuinigingen in het onderwijs worden aangekondigd.

In november 2009 is er in Groningen al een bezettingsactie geweest, en de vlam is nu ook in de pan in de rest van Nederland. GSb-vicevoorzitter Mo Brouwer:

‘Het gaat alle kanten op met de bezuinigingsplannen in Den Haag. Door deze plannen wordt de student al hard geraakt, maar als het kabinet op deze manier doorgaat zullen alle Nederlanders erdoor getroffen worden. Daarom is het goed om te zien dat studenten nu ook actie ondernemen!’

Het is nog onbekend hoe lang de bezettingen nog zullen duren. Aangezien deze week in studentenland de geschiedenis in zal gaan als de landelijke actieweek, bestaat de kans dat er enkele nachten overheen zullen gaan. Brouwer: ‘Ik hoop dat de colleges van bestuur en lokale autoriteiten inzien dat het hier om vreedzame acties gaat, en het voorbeeld van Groningen zullen volgen.’

Aankomende woensdag organiseert de GSb een filmvertoning over studentenactivisme door de jaren heen. Dit zal plaatsvinden in zaal A2 van het Academiegebouw in Groningen, aanvang 20.00u. De zaal zal vanaf 19.30u geopend zijn.

Advertenties